SKRIVET: 2011-08-05, kl 21:37:03 | PUBLICERAT I: Uppdrag: Terräng

5/8 - 11: Terrängtester

Idag har vi testat olika typer av terräng. Savann med underkategorier, och skog.

Vi började med
Savann: högt gräs.





Puls innan start (vilopuls): 80-85
Medelpuls: 139
Steg per minut: 52

Slutsats:
Det var jobbigt att gå. Det krävdes höga och långa steg för att komma sig fram. Underlaget var väldigt skönt, förutom att det gjorde ont när de långa gräset drogs mellan tårna. Var tvugna att uppmärksamma eventuella djur, såsom ormar, bibon och gnagare, och rätta vår väg efter det.

Vi tror att det hade varit bekvämt, men jobbigt att gå långa sträckor i denna terräng.

Savann: kort gräs.



Puls innan start (vilopuls): 80-85
Medelpuls: 130
Steg per minut: 77

Slutsats:
Skönt att gå på, men stickigt. Det var inte ansträngande att gå, i och med att det inte krävdes höga lyft. Vi gick långa steg. Var inte tvugna att uppmärksamma något, vi hade god sikt.

Vi tror detta är en bra terräng att gå på, då vi kunde ta många, långa steg på kort tid utan någon större fysisk ansträngning.

Stenig savann/öken:
Eftersom att vi inte har tillgång till denna typ av miljö, så simulerades den lättast av en vanlig skogsväg, med packad jord, blandat med sten och sand.





Puls innan start (vilopuls): 80-85
Medelpuls: 110
Steg per minut: 78

Slutsats:
Bekväm och jämn mark. Blir stela rörelser. Inte ansträngande. Tog normallånga steg. Krävdes inga höga lyft eller annan ansträngande fysisk aktivitet.

Vi tror att det är en bra terräng att gå på. Vi tog oss fram snabbt med minst ansträngning.

Skog:





Puls innan start (vilopuls): 80-85
Medelpuls: 125
Steg per minut: 35

Slutsats:
Varierad miljö, där det ibland var skönt att gå och ibland gjorde det ont. Den oförutsägbara terrängen gjorde så att vi fick variera mellan korta och långa steg. Man fick se upp vart man gick och anpassa sig därefter. Det var trångt och dålig sikt.

Vi tror att detta skulle vara en dålig miljö att gå långa sträckor i. Den var ansträngande och man gick väldigt få steg per minut, man kom alltså inte fort fram.

Resultat:
Vi anser att en savann med lågt gräs eller halvöken är den bästa terrängen för att gå långa sträckor. Detta stämmer in på människans ursprung, vi utvecklades i områden som varierade mellan savann och regnskog. En av de väldigt tidiga urmänniskorna levde då regnskogen skulle övergå till öken, vilket resulterade i att fruktställena separerades med stenig mark. De blev tvugna att gå mellan de olika fruktställena, vilket krävde energisparande och bra uppsikt. Och en upprätt gång utvecklades för att anpassas till detta.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: